top of page
Vyhledat

Aplikujte do svého života 5P, a to trvale. Máme pár tipů pro začátek




5P – 5 základních potřeb pro fungování našeho zdraví. Jak fyzického, tak psychického. Pitný režim, pohyb, pestrá strava, pravidelný spánek, psychická pohoda. Ale jak to uchopit, jak začít a implementovat jednotlivé kroky? A hlavně jak vytrvat? Pojďme se na to podívat nejprve trošku komplexně.

Pokaždé, když chceme do svého zajetého režimu implementovat cokoliv nového, nějaký nový návyk, dovednost, nechtějme všechno hned a dokonale. Při vytváření jednotlivých návyků se snažme o systematičnost a důslednost. Dobré je najít si systém, jak si jednotlivé dílčí úkoly zaznamenávat a posléze vyhodnocovat. Já miluji diáře, a právě i tyto jednotlivé nové návyky, změny, které chci udělat, si naplánuji a pak i zaznamenám, že jsem splnila. Samotnou mě to motivuje a vidím, kdy se co dařilo a kdy ne. Vždy jednou za týden vyhodnotím právě tyto dílčí úspěchy a nezdary.

Při zavádění nových návyků jsem se nechala inspirovat knihou “Inspirace Baťa” (Jak být silnější a šťastnější podle životních zásad Tomáše Bati) od Gabriely Končetíkové a také diářem, který koresponduje s touto knihou. Na přední straně diáře čteme motto: “Úspěch začíná odvahou”.  Ano odvahou udělat jakoukoliv změnu. A o to jde. Dělat malé postupné změny v našem životě. Každý týden si zvolím maximálně jeden nový návyk, který chci zvládnout. Pokud se mi nová daná věc nedaří, hned se neženu do přidávání dalších. V dnešní rychlé době je důležité zpomalit, netlačit.

Dovolím si citaci právě z výše uvedené knihy: “Začněte v malém, každý den a pravidelně. Možná se vám bude zdát, že musíte přece nejprve udělat velký krok a velkou změnu a pak to přijde. Většinou to nepřijde. Každodenní, pravidelné, malé kroky vedou k udržitelnému úspěchu. Učte se a měňte se – krok za krokem, ale stále dopředu.” (Inspirace Baťa, 2022)

A teď již jednotlivé konkrétní tipy k našim 5P

Pitný režim

Při nedostatečném pitném režimu dochází k dehydrataci organismu a k hromadění škodlivin v těle. Bez jídla člověk vydrží týdny, bez vody jen 2-3 dny. Čistá voda by měla tvořit většinu denního pitného režimu, nemá žádné kalorie a neobsahuje žádný cukr. Důležité je si uvědomit, že doplňovat tekutiny potřebujeme průběžně během celého dne. Pro naše zdraví je nutné dodržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin (denně vyloučíme močí, stolicí, dýcháním a kůží cca 2,5 l tekutiny!!!)

Otázka tedy zní, kolik vypiješ čisté vody za den? Doporučuji si první dny zapisovat, kolik vody vypijete. Budete mít přehled, ze kterého můžete vycházet. Pokud je váš příjem nižší než 2,5 l začněte postupně vodu navyšovat. Ledviny si musí postupně zvyknout. Je to vlastně takový trénink. Optimální pitný režim můžeme i vypočítat. Výpočet je 0,4 l vody na 10 kg váhy, takže je-li moje váha 65 kg, pak je výpočet 0,4 x 6,5 = 2,6 l, plus musíme vzít v úvahu teplotu okolního prostředí a pohybovou aktivitu. To znamená, že pokud aktivně cvičím, musím zvýšit příjem tekutin.

A jaké je doporučení?

  • Pijte již od rána, první tekutina dne by měla být alespoň sklenice čisté vody. To velmi pomůže ledvinám po noci, kdy v našem těle probíhaly velmi důležité procesy, odstranit toxické látky z těla. Je to něco podobného, jako když si po ránu vyčistíte zuby.

  • Láhev s vodu měj stále po ruce. Můj tip – mám láhev  0,5 l a vím, že ji musím během dopoledne 3x naplnit a vypít a do večera ještě 2x. Mám tak lepší přehled.

Nedostatečný pitný režim může způsobovat otoky, pomalé trávení, nadýmání, bolesti hlavy, bolesti kloubů, usazování odpadních látek v podkoží a tvorbu celulitidy, vysoký krevní tlak a mnoho dalších negativních důsledků. Pitný režim, je jedna z věcí, kterou můžeme mít velmi dobře pod kontrolou.

Pohyb

Na téma pohyb bylo již napsáno mnohé. Pravidelný pohyb je součástí životní rovnováhy. Za mě je velmi důležité vnímat pohybovou aktivitu jako nutnou součást našeho života. V dnešní době máme málo přirozeného pohybu, a proto je fajn se zamyslet, zda jsou možnosti, jak tuto složku podpořit. Možností, jak se hýbat, je nepřeberné množství a každého bude bavit něco jiného. Ale co je velmi důležité, je každodennost, dlouhodobost. Ze začátku můžeme začít jen s pravidelnými procházkami či protažením doma, základem je však začít a mnohem většího výsledku docílíme i tím, že si budeme pohyb plánovat. Vedlejší účinek pohybové aktivity je vyplavování důležitých hormonů do našeho těla, a to nejen hormonů štěstí.

Pokud pravidelně necvičíte či se málo hýbete, mám tu pro vás tip:

  • i u pohybu platí méně je někdy více – začněte klidně 5 minutami denně

  • vzpomeňte si, co jste dělali rádi jako děti, a dovolte si to znovu

  • najděte parťáky pro svou aktivitu, budete se vzájemně motivovat

  • dělej pohyb pro radost, ne že musíte

Pestrá strava

U tohoto bodu bych ráda zmínila trošku jiné aspekty, než je složení stravy. Všichni víme, že kvalitní strava je zdrojem energie pro naše tělo. Ale pojďme se zamyslet zda:

  • Umíme jídlo vnímat vědomě?

  • Umíme si na něj vyhradit čas?

  • Máme stravovací rituály?

  • Sdílíme jídlo s někým nebo jíme rádi sami?

Tady bych si dovolila opět citovat jedno baťovské desatero:

  1. Střídmost je základ.

  2. Pravidelnost je nutnost. Když se tělo hlásí o jídlo, je již pozdě.

  3. Zajímejte se o vyváženost své stravy.

  4. Naučte se vnímat svůj stravovací rytmus, analyzujte své stravování.

  5. Nepodléhejte chutím.

  6. Dodržujte pitný režim.

  7. Věnujte čas a pozornost výběru jídla.

  8. Nikdy nezapomeňte, že vhodná strava je palivo pro vaše tělo.

  9. Nikdy stravování nepodceňujte.

  10. Správná strava je polovina vašeho zdraví.

Jak nadčasové, že. (Tomáš Baťa se narodil v roce 1876).

Pravidelný spánek

Dodala bych ještě kvalitní spánek. Není jedno jak dlouho spíme a za jakých podmínek. Ve spánku se naše tělo opravuje, regeneruje a děje se mnoho důležitých fyziologických procesů. Dostatečný osmihodinový spánek není pro každého samozřejmostí. Je potřeba naučit se spát a stanovit si kvalitní odpočinek jako prioritu.

Tady je pár tipů:

  • místnost, kde spíte, větrejte a udržujte v čistotě

  • věnujete pozornost místu, kde spíte a vytvořte prostor klidu

  • připravujte se na spánek zklidněním mysli i těla

  • před spaním již nezatěžujte své tělo jídlem

  • věnujte pozornost kvalitě matrace, lůžkovin i oděvu

Třetinu života prospíme, spěme tedy kvalitně. Je to jedna ze služeb, kterou pro své tělo můžeme udělat.

Psychická pohoda

Psychická pohoda je stav, kdy jsme v harmonii mezi tělem a duší. Je to pocit štěstí, pohody, vědomí, že vše je možné. Jednoduše se řekne, hůře udělá. Pečovat o své psychické zdraví je důležité v každém období bez ohledu na okolní situaci. Každý z nás je jiná osobnost, každému bude fungovat něco jiného, ale mám tu pro vás pár tipů:

  • buďte aktivní

  • najděte si čas pro sebe

  • najděte rovnováhu mezi prací a odpočinkem – akceptujte únavu a naučte se odpočívat

  • nebojte si říct o pomoc, pokud potřebujete

  • vnímejte život všemi smysly – poslouchejte oblíbenou hudbu, choďte do přírody, vnímejte vůně, barvy

  • na první místo si dejte sebe

  • vytvořte si zdravé rituály

Pojďme se tedy vydat na vědomou cestu naším životem. Máme to ve svých rukou a je třeba jen začít.

 

Zdroj/autor: Lenka Fasnerová

Foto: Shutterstock

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page